Geen collectieve korting meer in 2024

Een collectieve zorgverzekering sluit je af met een groep mensen. Bijvoorbeeld via je werk of (patiënten)vereniging. Tot 2023 kreeg je via zo’n collectief korting op je zorgpremie. In 2022 was dat voor ’t laatst. Het komende jaar is deze regeling niet meer geldig.

Vanaf 1 januari 2023 is  de collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwenen. Een groot deel van de Nederlanders is collectief verzekerd. Voor hen gaat de premie dus extra hard omhoog. Op de aanvullende verzekering mag de zorgverzekeraar nog wel korting geven.

Wat is een collectieve verzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een basisverzekering of aanvullende verzekering, die je gezamenlijk afsluit. De mensen uit zo’n collectief hebben bepaalde overeenkomsten.

Denk hierbij aan hetzelfde soort werk, in dezelfde leeftijdsgroep of met een vergelijkbare medische achtergrond. Voorbeelden zijn 65-plussers, ziekenhuispersoneel, mensen met een bepaalde aandoening, studenten, chronisch zieken en politieagenten.

Voor de zorgverzekeraar is het makkelijker om een grote groep tegelijk te verzekeren. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt met het collectief. Werknemers met een fysiek beroep zullen bijvoorbeeld eerder rugklachten krijgen. De verzekeraar kan dan preventieve maatregelen nemen, en gericht zorg inkopen. Zo is de zorgverzekeraar goedkoper uit. En krijgt het collectief korting op de zorgpremie: de collectiviteitskorting. Tenminste, dat was het idee erachter.

Sigaar uit eigen doos

In de praktijk blijkt namelijk dat een zorgverzekeraar eerst voor iedereen de premie verhoogt. En vervolgens een bepaald collectief korting geeft. Zo betaalt de ene groep eigenlijk de korting van de andere groep. Niet helemaal eerlijk, dus. Daarom is de collectiviteitskorting de afgelopen jaren al steeds verlaagd. In 2022 mochten zorgverzekeraars nog maximaal 5% korting geven. Vanaf 2023 is de collectieve korting helemaal verdwenen. 

De zorgpremie gaat voor iedereen in 2024 omhoog. Gemiddeld zo’n € 12 per maand. Ben je collectief verzekerd? Dan betaal je nóg meer. Want de korting van maximaal 5% op de basisverzekering vervalt. In de praktijk komt dat meestal neer op € 4 tot € 6 per maand. Zo kan een basisverzekering komend jaar zomaar € 16 tot € 18 meer kosten dan dit jaar.

Zorgverzekering vergelijken

De collectieve zorgverzekering blijft gewoon bestaan. Ook in 2024 kun je dus nog aansluiten bij een collectief. Maar je bent niet altijd goedkoper uit als je je verzekert via een collectief.

Of je nu collectief verzekerd bent, of niet: het is altijd goed om je zorgverzekering elk jaar te vergelijken. Met een vergelijking leg je de premies, voorwaarden en dekkingen van een aantal zorgverzekeringen naast elkaar. En zo kijk je welke zorgverzekering het beste bij je wensen past, zonder teveel te betalen!

Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 21 december 2022
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 04 januari 2024