Is zakelijk energie op je privéadres verboden

Werk je als ondernemer? Grote kans dat je wel eens bent gebeld over een zakelijk energiecontract. Zakelijk energie is bedoeld voor panden met een zakelijke functie. Maar ook zzp’ers en mkb’ers die vanuit huis werken worden regelmatig verleid door energiebedrijven met een zakelijke energie aanbieding. Mag dit eigenlijk wel? Of is zakelijk energie op je privéadres verboden?

zakelijk energie op privéadres verboden

Wat is zakelijke energie op je privéadres?

Zakelijke energie op je privéadres betekent dat je een aansluiting voor gas en stroom op je huisadres afsluit. Het verschil met een particulier energiecontract is dat je als zakelijke klant te maken krijgt met andere voorwaarden en tarieven. Daarbij mag je een deel van je energiekosten aftrekken voor de belasting en de btw terugvragen. Dit noemen we fiscale voordelen.

Zakelijk energie op woonadres is niet verboden

Werk je vanuit huis als zzp’er of ondernemer in het mkb? Dan mag je een zakelijk energiecontract afsluiten op je privéadres. Dit is niet verboden. Er gelden wel een aantal eisen. Zoals een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, ondernemer zijn voor de Belastingdienst en het hebben van een aparte werkruimte. Of zakelijk energie op je privéadres ook voordelig is, dat is nog maar de vraag.

Wel of geen zakelijk energie op privéadres?

Sluit je een zakelijk energiecontract voor je woonadres af? Dan word je gezien als een zakelijke klant. En val je onder de zakelijke voorwaarden. Dit kan problemen geven als je je contract eerder wilt opzeggen. De opzegvergoeding bij een zakelijk contract is namelijk hoger dan bij een particulier energiecontract. Bovendien is zakelijke energie niet goedkoper. Ondanks dat veel mensen dit denken. Dat komt omdat zakelijke tarieven zonder btw worden getoond en particuliere tarieven inclusief btw. Hierdoor lijkt zakelijke energie erg voordelig, terwijl dit in de praktijk niet zo is.

Zakelijke energie en het verbruik

Als ondernemer mag je dus een zakelijk energiecontract op je privéadres afsluiten. Het is logisch om dan te denken dat je als zakelijk klant ook veel meer energie verbruikt. Toch valt dat wel mee. Werk je als zzp’er vanuit huis? Dan maak je geen gebruik van grote machines en koelinstallaties. Maar werk je hoogstwaarschijnlijk vanaf je laptop of computer. In dat geval zal je energieverbruik niet veel hoger zijn dan een gemiddeld particulier huishouden. Zakelijke energie betekent dat je een grotere aansluiting krijgt. Maar dit is dus niet altijd nodig. Bedenk daarom van te voren goed of een zakelijk contract wel echt noodzakelijk is. Of dat je alleen maar extra kosten kwijt bent.

Zakelijke energie op privé adres volgens ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zegt dat energiebedrijven moeten stoppen met het telefonisch verleiden van zzp’ers. Zakelijke energiecontracten worden aan de man gebracht met mooie aanbiedingen. Terwijl de ondernemer in de praktijk met een zakelijk contract op het woonadres vaak juist duurder uit is. Bovendien ben je met een zakelijk contract minder goed beschermd. Zo geldt er voor zakelijke energie een veel hogere opzegvergoeding. In een bericht riep de ACM op om ondernemers die energie vooral privé gebruiken wel consumentenbescherming te bieden. Doen de energiebedrijven dit niet? Dan kunnen zij een boete of dwangsom verwachten.

Energiecontract zakelijk of privé?

Is een zakelijk energiecontract op je privéadres verboden? Het antwoord is nee. Maar is het ook voordelig? Meestal niet. In veel gevallen is een particulier energiecontract goedkoper én gunstiger dan zakelijk energie op je woonadres. Dat komt omdat de consumenten tarieven doorgaans lager liggen dan zakelijke tarieven. Wil je een nieuw energiecontract afsluiten? Of overstappen van aanbieder? Begin dan direct met vergelijken. Met een vergelijking zie je meteen wat voor jou de beste deal is. Let bij het vergelijken van energie niet alleen op de prijs. Maar kijk ook goed naar de voorwaarden en service. Hier kan een behoorlijk verschil in zitten. Heb je nog vragen? Of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact op en we helpen je graag verder.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Autoriteit Consument & Markt (ACM)
  • Belastingdienst
  • Kamer van Koophandel
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 15 juni 2021
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 15 juni 2021