Zakelijke energie vof
Ben je mede-eigenaar van een vof? En werken jullie vanuit huis? Dan heb je de keuze tussen een zakelijk en particulier energiecontract. Maar wat is voordeliger? En wat is het verschil tussen zakelijke energie voor een vof of privé energie? Door te vergelijken zie je wat het verschil in prijs en voorwaarden is.
Zakelijke energie vof op privéadres
Zakelijke energie is bedoeld voor bedrijfspanden. Maar als zzp’er of mkb’er met een vof is het niet altijd nodig om een bedrijfspand te huren. Je kunt gewoon vanaf een laptop of computer vanuit huis werken. En een thuiskantoor creëren. Heb je een thuiskantoor en een vof? Dan mag je een zakelijk energiecontract afsluiten. Zodra je officieel ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel kun je zakelijke energie op je privéadres afnemen. Dit is niet verboden. Maar het is ook niet altijd voordelig.
Vof en zakelijke energie: is dat goedkoper?
Veel mensen denken dat zakelijke energie tarieven lager zijn ten opzichte van particuliere energie tarieven. Dat komt omdat de prijs voor een zakelijk energiecontract meestal zonder btw wordt weergegeven. Hierdoor lijkt zakelijke energie al snel een stuk goedkoper dan privé energie. Het is dan ook niet zo gek om als ondernemer met een vof te kijken of een zakelijk energiecontract voordeliger is.
Vof: wel of geen zakelijke energie?
Wil je met je vof zakelijke energie afnemen? Houd er dan rekening mee dat de tarieven niet perse lager zijn dan privé energie. Bovendien betaal je extra kosten voor de grotere aansluiting. Terwijl zo’n aansluiting niet altijd nodig is. Werken vanaf een laptop of computer kost bij lange na niet zoveel stroom als het draaiende houden van een fabriek. Een particulier energiecontract voor een vof met thuiskantoor is vaak voldoende.
Voordelen van vof zakelijke energie
Als ondernemer krijg je een aantal fiscale voordelen. Zo mag je je zakelijke kosten aftrekken voor de belasting, waardoor je belastbaar inkomen daalt. En dat geldt ook voor je energiekosten. Als eerste mag je de btw aftrekken. Maar alleen het deel dat zakelijk is verbruikt. Als tweede mag je een deel van je totale energiekosten aftrekken. Ook hier geldt dat alleen het zakelijke verbruik als aftrekpost mag worden aangevoerd. Bovendien gelden er extra voorwaarden voor je werkruimte. Je mag alleen je energiekosten aftrekken als je thuiskantoor:
- Een eigen ingang of opgang heeft
- Beschikt over eigen sanitaire voorzieningen
- In principe verhuurd kan worden aan iemand die je niet kent
Wat is een vof?
Vof staat voor vennootschap onder firma. Het is een onderneming waarin ten minste 2 personen samenwerken onder één bedrijfsnaam. Simpel gezegd is een vof een eenmanszaak met meerdere eigenaren. Zzp’ers die willen groeien kunnen bijvoorbeeld een vof oprichten. Iedere mede-eigenaar wordt een vennoot genoemd. Omdat je als vof ingeschreven staat in het handelsregister mag je een zakelijk energiecontract afsluiten. Werk je vanuit huis? In dat geval kun je zakelijke energie op je woonadres afnemen.
Wat is zakelijke energie nu precies?
Kort gezegd: zakelijk energie is energie die wordt geleverd aan een pand met een zakelijke functie. Dit kan een winkel, sportschool, fabriek of restaurant zijn. Maar ook vennoten die vanuit een thuiskantoor werken mogen een zakelijk energiecontract afsluiten. Zij hebben immers een thuiskantoor met een zakelijke functie. Ondernemers die vanuit huis werken vallen onder de noemer klein verbruiker. Ze zijn niet te vergelijken met grote bedrijfspanden waar machines of koelinstallaties veel energie verbruiken. Om die reden is het energieverbruik van zzp’ers met een vof vergelijkbaar met een particulier energiecontract. Daarom is een zakelijk energiecontract niet altijd nodig.
Bronnen
Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:
- Kamer van Koophandel
- Ondernemersplein
- Belastingdienst