Prijs stroom per kWh zakelijk

De prijs voor zakelijke energie bestaat bij iedere energieleverancier uit drie onderdelen: het energieverbruik, de netbeheerkosten en de belastingen. Toch kan er een verschil in prijs zijn. Dat komt omdat elke leverancier andere tarieven heeft. Door zakelijke energie te vergelijken, bespaar je al snel op je vaste lasten. Op deze pagina lees je waar de prijs voor stroom per kWh zakelijk uit bestaat.

Prijs stroom per kWh zakelijk​

Waar bestaat de prijs van stroom per kWh uit?

Het tarief voor zakelijke energie is opgebouwd uit drie onderdelen:

  • Energieverbruik
  • Netbeheerkosten
  • Belastingen

Het energieverbruik geeft aan hoeveel energie je verbruikt. Op het moment dat je een lamp of de verwarming aandoet, verbruik je energie. En hier betaal je voor. Voor stroom betaal je per kilowattuur (kWh). Gas betaal je in kubieke meter (m3). Meestal is het energieverbruik in de zomer lager dan in de winter. Hierdoor verschillen de kosten voor energie per periode. Bovendien hanteert elke energieleverancier zijn eigen prijzen. De kosten voor het energieverbruik staan meestal als volgt op de rekening:

  • Stroom in kilowattuur (kWh)
  • Gas in kubieke meter (m3)
  • Tariefsoort (enkel of dubbel)
  • Leveringskosten (vast en variabel)

De netbeheerkosten heten ook wel transportkosten. Dit zijn de kosten die je betaalt om de energie naar je huis te laten komen. Deze kosten bestaan uit:

  • Capaciteitstarief en vastrecht
  • Aansluittarief
  • Meettarief

Tot slot betaal je belasting over je energieverbruik. De belasting die je betaalt bestaat uit:

  • Energiebelasting
  • BTW (21%)

Wat zijn de leveringstarieven voor stroom?

De kosten voor het energieverbruik vallen onder de noemer leveringstarieven. Dit is als het ware de  ‘kale’ prijs voor stroom per kWh, zakelijk of privé. Het zijn de kosten die je betaalt voor het verbruik van stroom. De kale prijs voor stroom per kWh zakelijk of particulier bestaat uit variabele en vaste kosten. De variabele kosten slaan op het energieverbruik. Hoe meer stroom je verbruikt, hoe hoger de kosten zijn. Dit wordt berekend als aantal kWh keer het tarief. Het tarief verschilt per leverancier. Door te vergelijken zie je snel bij wie je het voordeligst uit bent. De vaste leveringskosten betaal je altijd, ongeacht hoeveel stroom je gebruikt.

Opbouw zakelijke prijs stroom per kWh

De totale prijs voor stroom per kWh zakelijk bestaat dus niet alleen uit leveringskosten. Er komt nog meer bij kijken. Zo zijn de netbeheerkosten ook in de prijs verwerkt. Zoals kosten voor de aansluiting en het transport van de stroom en het gas. Welke kosten dit precies zijn, kun je altijd op je rekening terugvinden. Daarnaast betaal je belasting over je energie. De Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) houdt toezicht op de kosten. Zodat ze niet te hoog zijn. De overheid bepaalt hoe hoog de belasting op energie is. De opbouw van de prijs voor stroom per kWh zakelijk wordt hier getoond in de afbeelding (bron: Essent)

stroom per khw
Bron: Essent

Welke belastingen betaal je?

Het afnemen van zakelijke energie is belast. Dat wil zeggen, je betaalt energiebelasting en BTW over je energieverbruik. Door deze belasting wil de overheid energiezuinig ondernemen stimuleren. Zowel de energiebelasting als de btw brengt de energieleverancier in rekening, die het vervolgens aan de overheid betaalt. Heb je een zakelijk energiecontract? Dan mag je (een deel van) de energiekosten voor de belasting aftrekken. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden. Als ondernemer mag je ook de BTW terugvorderen. Houd er rekening mee dat de prijs stroom per kWh zakelijk vaak exclusief BTW wordt getoond. Hierdoor lijkt zakelijke energie een stuk goedkoper. Terwijl dit niet altijd zo is.

Prijs stroom per kWh zakelijk vergelijken

Zoals je ziet, bestaat de prijs voor zakelijke stroom per kWh uit verschillende onderdelen. Sommige posten bepaalt de energieleverancier zelf. Terwijl andere kosten, zoals de belasting, door de overheid worden bepaald. In Nederland kun je bij veel aanbieders een zakelijk energiecontract afsluiten. Om die reden is er een verschil in prijs. Vooral de leveringstarieven voor zakelijke energie lopen sterk uiteen. Door te vergelijken zie je welke aanbiedingen er zijn en waar je de laagste prijs stroom per kWh zakelijk krijgt. Zeker als je huidige energiecontract afloopt, is het de moeite waard om aanbieders te vergelijken. Kijk tijdens het vergelijken echter niet alleen naar de prijs, maar let ook goed op de voorwaarden. Deze kunnen namelijk per energieleverancier anders zijn.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Essent 
  • Belastingdienst
  • Autoriteit Consument & Markt 
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 16 juni 2021
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 16 juni 2021