MKB energie

Ben je ondernemer? En wil je besparen op je vaste lasten? Start dan met MKB energie vergelijken. Hiermee bespaar je al snel flink op de kosten. In een vergelijking zie je direct welke aanbieders er zijn en bij wie je de scherpste prijs krijgt. Zo vind je altijd een voordelig en passend MKB energie aanbod.

zakelijke energie mkb

Wat is MKB energie?

MKB energie is niets anders dan zakelijke energie. Met andere woorden: een zakelijk energiecontract. Zakelijke energie is er voor grote bedrijven, maar ook voor kleine ondernemers in het MKB en ZZP’ers. Energie voor het MKB wordt geleverd aan panden met een zakelijke functie. Dit is bijvoorbeeld een winkel, sportschool, hotel, fabriek of restaurant. Maar ook ondernemers met een bedrijf aan huis komen in aanmerking voor een zakelijk energiecontract.

Energie MKB: Groot- of kleinverbruiker

Energie voor het MKB kun je verdelen in twee groepen: de grootverbruikers en de kleinverbruikers. Grootverbruikers sluiten een grootzakelijk energiecontract af. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijfspanden met grote machines of koelinstallaties die dag en nacht veel stroom verbruiken. MKB’ers vallen doorgaans onder de kleinverbruikers. Zij hebben wel een zakelijk energiecontract, maar verbruiken lang niet zoveel gas en stroom als een groot bedrijf. Om die reden vallen zij onder de noemer klein zakelijk. MKB’ers met een kantoor aan huis  hebben bovendien meestal genoeg aan een particulier energiecontract.

MKB stroom en gas verbruik

Naast het personeel en het huren van een bedrijfspand, is de energienota één van de grootste kostenposten voor ondernemers. De kosten voor MKB stroom en gas kunnen namelijk behoorlijk hoog oplopen. Maar door MKB energie te vergelijken, bespaar je al snel op de energiekosten. Dit komt omdat er een verschil in prijs is tussen de energieleveranciers. Maar welk contract sluit je af? En welke leverancier kies je? Het is hierbij van belang om te weten hoeveel energie je verbruikt. Een kantoorruimte waar 20 werknemers werken, verbruikt bijvoorbeeld veel meer energie dan een ondernemer die een bedrijf aan huis heeft.

MKB energie: welk contract kies je?

Voor MKB’ers is het belangrijk om te kijken wat voor soort energiecontract het beste bij hun bedrijf past. Ieder bedrijf is anders. En heeft een ander energieverbruik. Kleine ondernemers die vanuit huis werken, kunnen bijvoorbeeld kiezen voor zakelijke energie op hun privéadres. Maar dat is lang niet altijd voordelig. Een particulier energiecontract is meestal voldoende. Bedrijven die onder het MKB vallen en gevestigd zijn in een bedrijfspand kunnen kiezen uit:

 • Grootzakelijke energie
 • Klein zakelijke energie

Grootzakelijke energiecontracten zijn alleen interessant voor bedrijven die heel veel MKB energie verbruiken. Voor andere bedrijven is het verbruik van MKB stroom en gas vaak te laag om onder grootzakelijk te vallen. Een grootzakelijk energiecontract heeft:

 • Een stroomaansluiting groter dan 3 x 80 ampère
 • Een gasaansluiting groter dan 40 m3 per uur

Energie voor het MKB valt doorgaans onder een klein zakelijk energiecontract. In dat geval heb je genoeg aan:

 • Een stroomaansluiting van 3 x 80 ampère
 • Een gasaansluiting van 40 m3 per uur

Waar vind je de goedkoopste energie voor het MKB?

Zolang je niet aan de kenmerken van een grootzakelijk energiecontract voldoet, is een klein zakelijk contract het meest voordelig. Er zijn veel aanbieders waar je klein zakelijke MKB energie kunt krijgen. Hierdoor is er sterke concurrentie tussen de leveranciers onderling. En dit zorgt voor verschillen in energieprijzen. Bij vrijwel iedere energieleverancier krijg je actietarieven en welkomstkortingen. Om die reden is besparen op de kosten van MKB energie vaak makkelijker dan je denkt. Overstappen naar een andere leverancier scheelt al snel honderden euro’s per maand. De goedkoopste MKB energie vind je door te vergelijken. Met een vergelijking zie je snel bij welke leverancier je het voordeligst uit bent. Bovendien kun je zo profiteren van de beste aanbiedingen.

Energie vergelijken voor MKB in 5 stappen

Ben je op zoek naar MKB energie? Wij raden iedere ondernemer uit het MKB aan om te vergelijken. Dankzij een vergelijking zie je in één blik welke opties er zijn. En welk energiecontract het beste aansluit bij jouw wensen en eisen. Een vergelijking maken is bovendien altijd gratis en helemaal niet lastig. Volg deze 5 stappen en jij weet waar je de goedkoopste MKB energie krijgt:

 1. Bepaal welk energiecontract het beste bij je bedrijf past. Heb je een bedrijf aan huis? Ben je een grootverbruiker? Of valt jouw MKB onder klein zakelijk?
 2. Vul alle gevraagde gegevens in
 3. Start direct met vergelijken
 4. Vergelijk op basis van prijs en voorwaarden
 5. Kies het contract dat het beste bij jouw bedrijf past

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

 • MKB.nl
 • Belastingdienst
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 16 juni 2021
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 16 juni 2021