Zakelijke energie eenmanszaak

Heb je een eenmanszaak? Dan mag je een zakelijk energiecontract afsluiten. Veel mensen denken dat zakelijke energie goedkoper is. Maar is dat wel zo? Ben je voor een eenmanszaak voordeliger uit met een zakelijk contract? Of juist niet? Op deze pagina lees je alles over zakelijke energie en een eenmanszaak.

Zakelijke energie eenmanszaak​

Zakelijke energie voor een eenmanszaak

Een eenmanszaak is een onderneming. En daarom mogen zzp’ers en mkb’ers die thuis werken een zakelijk energiecontract afsluiten op hun woonadres. Maar dat hoeft niet. Een particulier energiecontract afsluiten terwijl je thuis werkt mag ook gewoon. Heb je een eenmanszaak? En werk je vanuit huis? Dan mag je dus kiezen. Mits je aan de voorwaarden voor een zakelijk energiecontract voldoet. Zoals een inschrijving in het handelsregister.

Is zakelijke energie goedkoper voor een eenmanszaak?

Het verschil tussen zakelijke en privé energie voor een eenmanszaak heeft te maken met het energiegebruik en het tijdstip waarop de energie wordt gebruikt. De tarieven voor zakelijke energie liggen doorgaans iets hoger. Dat heeft te maken met de inkooptarieven van de energieleverancier. Overdag wordt er veel meer energie verbruikt dan ’s avonds en ’s nachts. Om die reden is zakelijke energie duurder dan privé energie. Daarnaast zijn welkomstpremies en kortingen voor zakelijke contracten meestal minder aantrekkelijk dan voor particuliere contracten.

Zakelijke energie eenmanszaak btw aftrekken

Als ondernemer mag je btw aftrekken voor de belasting. Maar dit betekent niet dat zakelijke energie voor je eenmanszaak ook goedkoper is. Zakelijk tarieven worden meestal zonder btw getoond. De prijs voor zakelijk energie lijkt daarom in eerste instantie een stuk goedkoper. Terwijl dit in feite niet zo is. Bij privé energie zit de btw al in de prijs. Een particulier energiecontract lijkt daarom duurder. Wil je zakelijk energie vergelijken voor je eenmanszaak? Houd er dan rekening mee dat zakelijke tarieven vaak exclusief btw zijn. Dit scheelt 21 procent.

Eenmanszaak en zakelijk energie: is dat wel nodig?

Als ondernemer word je vaak gebeld voor mooie aanbiedingen. Een zakelijk energiecontract klinkt dan erg verleidelijk. Maar heb je zo’n contract wel nodig? Of ben je voordeliger uit met een particulier energiecontract? Zakelijke energie wordt pas voordelig als je energieverbruik omhoog gaat. Met een particulier contract krijg je 3 x 25 ampère. Zakelijke gebruikers krijgen een grotere aansluiting, namelijk 3 x 80 ampère. Hoe groter je aansluiting is, hoe hoger je maandelijkse kosten zijn. Bepaal daarom goed of zo’n grotere aansluiting wel nodig is. Voor een zzp’er die vanaf een laptop werkt is een particuliere aansluiting meestal voldoende.

Voordelen voor eenmanszaak

Ondernemers hebben verschillende fiscale voordelen. Als eerste mag je de btw van de energie aftrekken die je thuis verbruikt. Dit mag alleen als je daadwerkelijk ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Bovendien mag je alleen het deel van de btw aftrekken dat je hebt verbruikt voor je eenmanszaak. Daarnaast mag je een deel van je energiekosten aftrekken. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden voor de werkruimte in huis:

  • Het thuiskantoor heeft een eigen ingang of opgang
  • Er is een apart toilet en watervoorziening
  • De werkruimte is in principe verhuurbaar aan iemand die je niet kent

Eenmanszaak: kies je zakelijke of privé energie?

Of zakelijke energie voor een eenmanszaak ook voordelig is, dat is nog maar de vraag. Als eerste ga je na of je een zakelijke aansluiting wel echt nodig hebt. Werk je bijvoorbeeld vanaf een laptop of computer? Dan is een particulier energiecontract voldoende. Je gebruikt immers geen grote machines of koelinstallaties in je thuiskantoor. Daarnaast is het van belang om goed naar de voorwaarden te kijken. Zakelijke voorwaarden zijn namelijk niet hetzelfde als in bij een particulier contract.

Zakelijke energie, wat zijn de verschillen?

Als zakelijk klant ben je minder goed beschermd dan als consument. Een particulier energiecontract geeft je namelijk altijd 14 dagen bedenktijd. Tijdens deze twee weken mag je je contract kosteloos annuleren. Zakelijke klanten hebben deze garantie niet. Daarnaast is de opzegvergoeding (= boete) voor het voortijdig opzeggen van een particulier contract gelimiteerd. Dit betekent dat je als consument een maximale boete kunt krijgt. Bij een zakelijk contract kan de boete een stuk hoger uitvallen. Bovendien kan het zo zijn dat je zakelijk energiecontract stilzwijgend wordt verlengd. Zakelijke energiecontracten voor zzp’ers met een eenmanszaak zijn inmiddels wel aangepast, waardoor de wettelijke bescherming gelijk is aan een particulier contract.

Zakelijke energie eenmanszaak vergelijken

Wil je een (nieuw) energiecontract voor je eenmanszaak afsluiten? En twijfel je tussen zakelijke energie en privé energie? Dan loont het om te vergelijken. Iedere ondernemer probeert kosten te besparen. Zo ook op de energierekening. Toch is zakelijke energie voor je eenmanszaak niet altijd voordelig en gunstig. Ga je als ondernemer met een eenmanszaak zakelijke energie vergelijken? Laat je altijd goed voorlichten en kijk niet alleen naar de prijzen. Ook de voorwaarden en garanties zijn van belang.  

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Kamer van Koophandel 
  • Belastingdienst
  • Consuwijzer
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 15 juni 2021
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 16 juni 2021