Zakelijke energie voor een BV

Ben je op zoek naar zakelijke energie voor je bedrijf? Wij raden je aan om te vergelijken. Overstappen van energieleverancier loont al snel. Je bespaart niet alleen op de kosten, maar je ontdekt ook welk energiecontract het beste bij jouw bedrijf past. Een groot kantoorpand verbruikt veel meer energie dan iemand die vanuit huis werkt. Zoek je zakelijke energie voor een bv? Start dan direct met vergelijken.

zakelijke energie bv

Energieverbruik op kantoor

Voor bedrijven is de energierekening een behoorlijke kostenpost. Het zijn noodzakelijke uitgaven. Toch kun je hierop besparen door over te stappen naar een andere leverancier. Dankzij een zakelijke energie vergelijking voor bv’s kom je erachter welk energiecontract het meest voordelig is voor jouw bedrijfsruimte. Hierbij is het van belang dat je weet wat voor contract je nodig hebt. Dit doe je door een inschatting te maken van het energieverbruik.

Energieverbruik BV inschatten

Het ene kantoor is het andere niet. Zo bepaalt het aantal werknemers en de grootte van de bedrijfsruimte het energieverbruik. Je hebt bedrijfspanden van ruim 500 m2 met veel medewerkers. Maar een thuiskantoor voor 1 persoon is meestal niet groter dan 20 m2. Ook spelen andere factoren mee, zoals het bouwjaar, isolatie en energienormen. Als er minder dan 20 mensen werkzaam zijn in de kantoorruimte is het gemiddelde energieverbruik per jaar per vierkante meter:

 • 18 m3 gas
 • 60 kWh stroom

Werken er meer dan 20 mensen in het bedrijf? Een kantoorruimte met meer dan 20 medewerkers verbruikt gemiddeld per jaar per vierante meter:

 • 20 m3 gas
 • 115 kWh stroom

Zakelijke energie voor jouw bedrijf

Een zakelijk energiecontract is bedoeld voor panden met een zakelijke functie. Zoals een kantoor- en bedrijfsruimte. Maar ook ondernemers met een bv die vanuit huis werken, komen in aanmerking voor zakelijke energie. Toch is zo’n zakelijk energiecontract voor thuiswerkers niet altijd voordelig en nodig. Dat komt omdat zakelijke energie altijd gepaard gaat met een grotere aansluiting. En dit kost extra geld. Terwijl dit lang niet altijd nodig is.

Zakelijke energie BV: welk contract kies je?

Op basis van je energieverbruik bepaal je welk energiecontract het beste past. Met andere woorden: welk contract is het meest voordelig. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

 • Een grootzakelijk energiecontract: meer dan 100.000 kWh en 170.000 m3 gas per jaar
 • Klein zakelijk energiecontract: minder dan 100.000 kWh en 170.000 m3 gas per jaar

Bv’s met grote bedrijfsruimtes verbruiken (veel) meer energie dan zzp’ers of kleine mkb’ers. Om die reden is een grootzakelijk energiecontract het meest voordelig. Terwijl zzp’ers of kleine bv’s met een thuiskantoor vaak het voordeligst uit zijn met een particulier energiecontract. Welk energiecontract je kiest hangt af van de bedrijfsruimte van jouw bv.

Wat zijn de fiscale voordelen?

Het afsluiten van zakelijke energie voor een bv brengt fiscale voordelen met zich mee. Bij een particulier energiecontract heb je dit niet. Zo mag je met een zakelijk energiecontract de BTW en (een deel van) de energiekosten aftrekken voor de belasting. Daarnaast wordt energie besparen beloond door de overheid. Heb je een bv en investeer je in duurzame bedrijfsmiddelen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA).

Zakelijke energie BV: tips om te besparen

Besparen op energiekosten is fijn. Dit doe je door zakelijke energie voor je bedrijf te vergelijken. Maar we geven je graag nog een aantal andere tips:

 • Met spaar- en ledlampen bespaar je al snel 80%
 • Tl-buizen zijn erg zuinig in energieverbruik. Plaats je de Tl-lamp in een reflectorbak? Dan heb je nog maar de helft van de lampen nodig
 • Laat geen lampen aan als er niemand in de bedrijfsruimte is
 • Met bewegingsmelders hoef je niet constant lege ruimtes te verlichten, zoals het toilet of een magazijn
 • Zet geen verwarming aan in ruimtes waar dit niet nodig is
 • Plaats geen grote objecten voor de radiatoren. Dit houdt de warmte tegen.
 • Is de Cv-ketel ouder dan 12 jaar? Vervang deze dan door een Hr-ketel

Zakelijke energie voor jouw BV?

Op zoek naar zakelijke energie? In Nederland zijn er veel aanbieders van zakelijke energie. Hierdoor is er een verschil in prijs te ontdekken. Grote kans dat overstappen van energieleverancier voor jouw bv een grote besparing oplevert. Regelmatig zakelijke energie vergelijken helpt daarbij. Houd bij het vergelijken je energieverbruik bij de hand. Zo weet je wat voor soort contract het best bij je bv past. Maak eerst de keuze tussen zakelijke energie en particuliere energie. Vervolgens bekijk je of je een grootzakelijk of klein zakelijk verbruiker bent en kun je starten met vergelijken.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

 • Belastingdienst 
 • Websites van energieleveranciers 
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 16 juni 2021
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 16 juni 2021