Energie vergelijken
Vul hieronder je gegevens in en vergelijk de beste energiedeals
De beste keuze staat bovenaan
Vergelijk en kies uit het beste aanbod speciaal voor jou geselecteerd op onze site.
Altijd de beste deal
Via onze vergelijkers ben je altijd verzekerd van de beste deal en bespaar je direct geld.
Duidelijke informatie
Bij ons vind je onafhankelijke en duidelijke productinformatie.
Waarom vergelijken via Zeker.com
Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com vind je naast de goedkoopste verzekeringen, ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal!
Energie vergelijken, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Een goede vergelijking levert je jaarlijks tot €300 voordeel op, terwijl het je maximaal een uurtje van je tijd kost. De makkelijkste manier om te besparen, vooral als je nog niet eerder bent overgestapt.
Met onze energievergelijker vind je eenvoudig de beste en goedkoopste keuze. Met de laagste energieprijzen en door naar meer te kijken dan de tarieven alleen. Dankzij de onafhankelijke vergelijking die we voor je maken, op basis waarvan je een goede keuze maakt.
Benieuwd waarop je moet letten als je energie wilt vergelijken? We zetten een aantal belangrijke elementen voor je op een rij. Net als antwoorden op de veelgestelde vragen, zodat je goed weet wat erbij komt kijken. Wij maken het je makkelijk om een goede keuze te maken, waarmee jij onder de streep een stuk goedkoper uit bent.
Waarop letten bij de energievergelijker?
Benieuwd waarop te letten bij onze energievergelijker? We zetten een aantal belangrijke elementen voor je op een rij:
- Kun je al overstappen?
- Check je energiegebruik
- Kies voor groene energie
- Vaste of variabele tarieven
- Contract kiezen: let op de looptijd
1. Kun je al overstappen?
Voordat je onze onafhankelijke energievergelijker gebruikt is het belangrijk om na te gaan of je al kunt overstappen. Een nieuw energiecontract ga je aan voor een minimale periode van 1 jaar. Binnen die tijd is het niet handig om al over te stappen, omdat je daarmee een boete riskeert.
Tip: zeker weten of je al kunt overstappen? Vraag jouw leverancier om de datum waarop de contractperiode afloopt. Door dit de nieuwe leverancier door te geven voorkom je een eventuele boete.
Ben je nog niet eerder overgetapt? Dan ben je waarschijnlijk al (veel) langer dan 1 jaar klant. Dat betekent dat je zonder problemen kunt overstappen. Houd wel rekening met een eventuele opzegtermijn. Die bedraagt vaak 1 of 2 maanden. Daarna kun je het nieuwe contract in laten gaan, om eenvoudig te besparen op de energiekosten die je betaalt.
Let op: sluit je een nieuw contract voor jouw energie af? Let op de contractduur die je aangaat. Als je kiest voor een contract van 2, 3 of zelfs 5 jaar ben je pas na die tijd weer vrij om eventuele over te stappen.
2. Check je energiegebruik
Kun je overstappen en wil je de energieprijzen vergelijken? Het is belangrijk om jouw energieverbruik goed te kennen. Als je al wat langer op jouw adres woont kun je daarvoor gewoon de vorige jaarafrekening gebruiken. Daarop staat precies aangegeven hoeveel gas en/of stroom je in een jaar tijd hebt verbruikt.
Woon je nog niet zo lang op het adres of gaat het om een nieuwe woning? Als je geen vorige jaarrekening hebt helpen we jouw verbruik in te schatten. Geef aan uit hoeveel personen jouw huishouden bestaat en in welk type huis je woont. Op die manier krijg je een goede indicatie, die je kunt gebruiken tijdens de vergelijking.
Benieuwd waarom dit belangrijk is? We zetten twee handige tips voor je op een rij:
- Relatief laag verbruik
Verbruik je relatief weinig stroom en/of gas? Dan is het belangrijk om niet te veel vastrecht te betalen. Het zijn de kosten voor de aansluiting van jouw woning. Een hoger energietarief is aan de andere kant juist niet zo erg, omdat je er maar relatief weinig verbruikt. - Relatief hoog verbruik
Verbruik je juist relatief veel stroom en/of gas? Kies dan voor een laag gebruikstarief. Een hoger vastrecht is geen probleem, omdat je uiteindelijk voordeliger uit bent dankzij de lage prijs per m3 gas of kWh elektriciteit.
3. Kies voor groene energie
Zodra je jouw verbruik kent en zeker weet dat je kunt overstappen heb je de keuze uit grijze of groene energie. De keuze voor groene energie is doorgaans niet langer (veel) duurder dan die voor het grijze alternatief. Tegelijkertijd zorg je daarmee wel voor een meer duurzame keuze, waar zowel jij als de rest van Nederland en zelfs de wereld van kunnen profiteren.
Houd er rekening mee dat zowel groene als grijze stroom precies hetzelfde werkt. Het is helaas een fabeltje dat er ineens iets anders uit het stopcontact komt. Wel verplicht je jouw leverancier om de stroom groen (of grijs) in te kopen. Als steeds meer mensen kiezen voor groene elektriciteit moeten de leveranciers daar uiteindelijk voor gaan zorgen, zodat het ook daadwerkelijk uit het stopcontact komt.
4. Vaste of variabele tarieven
Het energie-contract kun je vergelijken en afsluiten met een vaste of een variabele prijs. Wil je zeker weten wat je betaalt en niet voor verrassingen komen te staan? Een vaste prijs is dan waarschijnlijk de beste keuze voor je. De prijs staat vast tijdens de contractperiode, waardoor je niet ineens meer gaat betalen.
Durf je aan de andere kant een risico te nemen of verwacht je dat de energieprijzen zullen dalen? Je kunt dan kiezen voor een contract met variabele tarieven. De leverancier zal de tarieven twee keer per jaar aanpassen, namelijk in januari en in juli. Het kan zijn dat je vanaf dat moment minder betaalt, al kunnen de kosten aan de andere kant ook oplopen.
5. Contract kiezen: let op de looptijd
Klaar om het contract te kiezen nadat je de energievergelijker hebt gebruikt? Let dan goed op de looptijd waar je voor kiest. Een looptijd van 1 jaar is standaard, al stunten steeds meer leveranciers met langere looptijden.
Ze bieden je een welkomstkorting of een mooi cadeau aan, in ruil voor een contract voor 2, 3 of zelfs 5 jaar. Houd er rekening mee dat je er op die manier een langere tijd aan vast zit. In de tussentijd heb je niet de mogelijkheid om opnieuw de aanbiedingen voor energie te vergelijken. In plaats daarvan zit je vast aan het contract dat je hebt afgesloten.
Veelgestelde vragen: 5 duidelijke antwoorden
Nog vragen over het energie vergelijken en waar je op moet letten? We zetten de antwoorden op de 5 meest gestelde vragen voor je op een rij:
- Moet ik mijn oude leverancier zelf opzeggen?
- Geldt er een boete als ik overstap?
- Wat gebeurt er als mijn energiecontract afloopt?
- Hoe kan ik aangeven dat ik teruglever?
- Krijg ik na het afsluiten een bevestiging?
1. Moet ik mijn oude leverancier zelf opzeggen?
Nee, het is niet nodig om jouw oude leverancier zelf op te zeggen. In plaats daarvan kun je de nieuwe leverancier aangeven vanaf welk moment je graag wilt overstappen. Die leverancier maakt het papierwerk en de administratie voor je in orde. Jij hebt er op die manier zo min mogelijk omkijken naar, waardoor overstappen heel eenvoudig is.
Let op: zorg er zelf voor dat je mag overstappen, zonder dat je een boete betaalt. Check de datum waarop het contract afloopt bij je oude leverancier.
2. Geldt er een boete als ik overstap?
Nee, normaal gesproken geldt er geen boete als je wilt overstappen. Zodra de contractperiode is afgelopen ben je vrij om te vergelijken en kun je overstappen naar een andere leverancier.
Probeer je binnen 1 jaar weer over te stappen of geldt er een langere contractduur van 2, 3 of zelfs 5 jaar? Houd er rekening mee dat er dan wel sprake kan zijn van een boete. De leverancier berekent een boete, voor de misgelopen inkomsten tijdens het contract dat je anders uit zou dienen.
3. Wat gebeurt er als mijn energiecontract afloopt?
Sluit je een energiecontract af voor 1 jaar en besluit je daarna niet opnieuw over te stappen? Dan is er niets aan de hand. De leverancier zal gewoon blijven leveren. Bovendien ontvang je voordat het contract afloopt een voorstel voor een nieuw contract. Let goed op de looptijd daarvan, of verleng het contract voor onbepaalde tijd door het gewoon door te laten lopen. Je hebt dan de kans om makkelijk over te stappen zodra uit onze vergelijker blijkt dat de energie goedkoper kan.
4. Hoe kan ik aangeven dat ik teruglever?
Heb je zonnepanelen die (op sommige momenten) meer opwekken dan je zelf kunt gebruiken? Dan lever je elektriciteit terug aan het stroomnet. Het is belangrijk omdat bij de leverancier door te geven.
Het is voldoende om aan te geven dat je teruglevert, op het moment dat je de aanvraag bij de nieuwe leverancier doet. Er wordt rekening mee gehouden in de administratie. Bovendien krijg je waarschijnlijk de mogelijkheid om online bij te houden wat je hebt teruggeleverd. En welk verbruik er over blijft, om de kosten per maand in te kunnen schatten.
5. Krijg ik na het afsluiten een bevestiging?
Ja, je kunt jouw energie vergelijken met onze online vergelijker en krijgt daarna een bevestiging. Zodra je besluit over te stappen zal de nieuwe leverancier je daar zo goed mogelijk bij helpen. Dat betekent dat je goed op de hoogte bent van wat je kunt verwachten en je niet voor verrassingen komt te staan. In plaats daarvan ontvang je er netjes een bevestiging van. Zodra je akkoord gaat met het nieuwe contract word je er klant en betaal je voortaan de lagere tarieven. Het is de makkelijkste manier om iedere maand op de vaste lasten te besparen.
Energie vergelijken: onafhankelijke keuze
Wil je energie vergelijken om een onafhankelijke keuze te maken? We helpen je bij Zeker.com om het beste en goedkoopste contract te vinden. Met groene stroom en de vaste of juist variabele tarieven die je zoekt. Vergelijk de aanbiedingen online, zodat je daar meteen gebruik van kunt maken.
Energie vergelijken? Op Zeker.com helpen we je de beste keuze te maken. En heb je nog vragen? Stuur ons een e-mail naar info@zeker.com, dan vertellen we je graag meer. Wij helpen je goed en goedkoop te vergelijken.