Het belangrijkste van het bezitten van een zorgverzekering, is dat jouw zorgkosten worden vergoed. In ruil hiervoor moet je premie betalen. Op het moment dat je dit niet meer lukt, is het raadzaam om direct contact op te nemen met je zorgverzekeraar.
Alle zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid tot het afsluiten van een betalingsregeling. Heb jij dus een probleem met het betalen van de rekeningen, sluit een dergelijke regeling af bij je verzekeraar. Dan hebben we het niet over een aantal dagen de rekening te laat betalen. Maar wanneer jij een structureel probleem hebt met het betalen van de nota of bij het betalen van het eigen risico, neem contact op!
Het is namelijk niet mogelijk om te veranderen van een zorgverzekering indien jij een betalingsachterstand hebt door onbetaalde premie. Indien het gaat om achterstallig eigen risico kan het wel. Een betalingsachterstand kan juist weer resulteren in een hogere zorgpremie die jij volgend jaar gaat betalen.
Als je de zorgverzekering niet betaalt, dan ontvang je van de zorgverzekeraar een herinnering om te betalen. Betaal je vervolgens de zorgpremie nog steeds niet? Dan zal je uiteindelijk na 6 maanden worden aangemeld bij het CAK als zijnde wanbetaler.
Ben je aangemeld bij het CAK? Dan ga je een hogere zorgpremie betalen dan dat je gewend bent. Dit heet de bestuursrechtelijke premie. Je werkgever of uitkeringsinstantie zal de premie inhouden van je inkomsten en overmaken aan het CAK. Lukt dit niet dan krijg je een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Dit kan zijn van je loon of van je uitkering maar linksom of rechtsom moet je dit betalen.
Had jij een aanvullende zorgverzekering? Deze wordt dan automatisch gestopt. Indien je bent aangemerkt als wanbetaler, dan ontvang je enkel een basisverzekering van je huidige zorgverzekeraar.
Je blijft aangemerkt als een wanbetaler totdat de schuld bij de zorgverzekeraar volledig is ingelost. Daarna kun je ook pas weer veranderen van zorgverzekeraar. Ook na een aanmelding voor de ‘Regeling wanbetalers’ is het mogelijk en zinvol om een betalingsregeling af te spreken met je zorgverzekeraar. Er onstaat dan een voorlopige afmelding met als voordeel weer de lagere reguliere premie. Verder is via de gemeente soms een speciale uitstroom regeling mogelijk. Bijvoorbeeld de ‘Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden’, een speciale betalingsregeling. De exacte invulling verschilt per gemeente en zorgverzekeraar.
Verzekeraars bieden de mogelijkheid het eigen risico gespreid te betalen. Naast de premie betaal je dan in 10 gelijke delen €385. Dit geeft meer zekerheid en grip. Indien iemand niet het (hele) eigen risico heeft gebruikt zal er een bedrag terug gestort worden in het volgende jaar.
Indien jij problemen hebt met het betalen van de zorgpremie, dan is het vaak verstandig om hier goed te kijken naar de kosten van de zorgverzekering. In veel gevallen is het voordelig om te veranderen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Wij adviseren om niet te besparen op de zorgverzekering terwijl je hier wel gebruik van maakt. Wil jij bekijken of je kunt besparen? Ga dan nu naar onze zorgvergelijker en vergelijk je zorgverzekering.
Verzekeringen