Zakelijke energie of privé?

Als ondernemer moet je veel zelf regelen en keuzes maken. Zo ook je aansluiting voor gas en stroom. Want kies je voor zakelijke energie of privé? Ondernemers mogen gebruik maken van zakelijke energie. Maar is dat ook de beste en voordeligste keuze? Kies je voor zakelijke of particuliere energie? Door te vergelijken kom je erachter wat voor jou de beste optie is.

energie zakelijk of prive

Zakelijk kleinverbruiker of grootverbruiker?

Een zakelijk energiecontract is bedoeld voor panden met een zakelijke functie. Zoals een kantoor, winkel, een sportschool en horecabedrijven. Maar ook zzp’ers en mkb’ers die vanuit huis werken – en een thuiskantoor hebben – kunnen een zakelijk energiecontract afsluiten. Of dit ook voordelig is ligt er maar net aan. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen grootverbruikers en kleinverbruikers. Een grootverbruiker is bijvoorbeeld een winkelpand waar veel stroom wordt verbruikt. Ondernemers die alleen met een laptop vanuit huis werken zijn kleinverbruikers.

Is zakelijke energie goedkoper dan particuliere energie?

Werk je als zzp’er of ondernemer vanuit huis? Dan val je onder de noemer kleinverbruiker. En kom je in aanmerking voor een zakelijk energiecontract. Zo’n contract is vergelijkbaar met een particulier energiecontract. Je gebruikt immers niet zoveel stroom als een groot bedrijfspand. Om die reden is zakelijk energie niet altijd goedkoper dan particuliere energie. Bij beide contracten betaal je een vast of variabel maandtarief. Veel mensen denken dat dit tarief bij een zakelijk contract aanzienlijk lager is. Dat komt omdat de tarieven voor zakelijk energie meestal exclusief btw worden getoond. Daardoor lijkt het al snel goedkoper. Terwijl zakelijke tarieven eerder hoger dan lager zijn.

Wat is het verschil tussen zakelijke en particuliere energie?

Gebruik je alleen een laptop en werk je vanuit huis? Dan is een particulier contract vaak voldoende. Het verschil tussen zakelijk energie en particuliere energie zit ‘m namelijk in het energieverbruik. Kies je voor een zakelijk energiecontract? Als kleinverbruiker krijg je dan een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3 x 80 ampère voor stroom. Ter vergelijking, particuliere energie heeft een aansluiting van 3 x 25 ampère. Om die reden kunnen de netbeheerkosten sterk verschillen tussen zakelijke en particuliere energie. Dat komt omdat je een hoger bedrag betaalt voor een grotere aansluiting. Terwijl die grotere aansluiting niet altijd nodig is.

Wanneer is zakelijke energie nodig?

Als kleinverbruiker is een zakelijk energiecontract niet perse nodig. Ondernemers die vanuit huis werken gebruiken immers geen grote machines, veel apparatuur of koelinstallaties, die energie slurpen. Maar hebben aan een laptop of computer vaak genoeg. In dat geval is een zakelijk energiecontract niet noodzakelijk. Zakelijk energie is pas nodig als je energieverbruik toeneemt. Zoals een groot winkelpand dat de hele dag door stroom verbruikt. Echter, voor zakelijke grootverbruikers gelden aparte contracten met andere regels en afspraken. Wil je zakelijk energie vergelijken? Let hier dan goed op.

Wat zijn de voordelen van zakelijke energie?

Ondanks dat zakelijk energie niet perse goedkoper is dan particuliere energie, kan het ook voordelen hebben. Zo mag je als zzp’er of mkb ondernemer een deel van de zakelijke energiekosten van de belasting aftrekken. Daarnaast kun je de btw terugvragen. Hierdoor betaal je onder aan de streep minder belasting. Echter, dit mag alleen als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Ten eerste moet je als ondernemer zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet je ondernemer zijn voor de Belastingdienst. Dit kun je controleren met de ondernemerscheck. Als laatste moet je werkruimte voldoen aan een paar eisen, zoals een eigen ingang en sanitaire voorzieningen. Ondanks deze voordelen is zakelijk energie vaak alsnog duurder. Dat komt omdat de inkooptarieven van zakelijke energie hoger liggen, waardoor het tarief dat je betaalt dus ook hoger is.

Zakelijke energie versus privé

Ben je een kleinverbruiker? Dan is zakelijke energie niet voordeliger ten opzichte van particuliere energie. Bij grootverbruikers is dat anders. Bekijk daarom eerst goed of zakelijke energie wel echt nodig is. Vaak is privé energie voldoende en zelfs goedkoper. Bovendien heeft een zakelijk contract andere voorwaarden. Zo ben je als consument beter beschermt dan als zakelijke klant. Dat komt omdat:

  • De 14 dagen bedenkperiode niet geldt voor zakelijke energiecontracten
  • Zakelijke energiecontracten stilzwijgend verlengd kunnen worden
  • De boetes (= opzegvergoeding) voor zakelijke klanten aanzienlijk hoger zijn

Wat kies ik, zakelijk of privé?

Over het algemeen is een particulier contract zowel voordeliger als gunstiger voor kleinverbruikers dan een zakelijk energiecontract. Kleine ondernemers die alleen een laptop of computer gebruiken en vanuit hun thuiskantoor werken zijn dan ook niet te vergelijken met grote winkelpanden die dag en nacht stroom verbruiken. Wil je als ondernemer in het MKB privé energie vergelijken? Let dan niet alleen op de prijs, maar kijk ook goed naar de voorwaarden. Bekijk ook goed welke kosten wel en niet in de prijs zijn inbegrepen. Kom je er zelf niet helemaal uit? Laat je dan adviseren. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf!

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Kamer van Koophandel
  • Belastingdienst 
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 15 juni 2021
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 15 juni 2021