Zeker zijn van de beste VPN provider? Hier moet je op letten

Als je veilig wilt internetten en je online anonimiteit wilt verhogen, kun je het beste kiezen voor een verbinding met een Virtual Private Network (VPN). Er zijn verschillende aanbieders die deze dienst aanbieden. Het kan daardoor best lastig zijn om de juiste aanbieder te vinden. Wil je er zeker van zijn dat je de beste VPN provider vindt? Dan is het goed om op een aantal zaken te letten: vestigingslanden, privacyvoorwaarden en of je de app bijvoorbeeld alleen op je computer of laptop kunt gebruiken, of ook op je iPhone of Android smartphone. Bovendien is er een verschil tussen gratis en betaalde diensten.

vpn

Aandachtspunten

Als je op zoek bent naar een goede provider voor een VPN-verbinding, dan kun je kijken naar een aantal punten. In ieder geval is het goed als de aanbieder servers heeft in Nederland. Daarnaast moet het hoofdkantoor staan in een land waar de overheid niet mee zal kunnen kijken. Kies dus niet voor aanbieders die een hoofdkantoor hebben in bijvoorbeeld Amerika, China of Rusland. Ook neem je liever wel de privacy-voorwaarden door. Als deze ongunstig zijn, kun je beter niet voor deze aanbieder kiezen. Er zijn ook gratis varianten, maar je loopt dan vaak tegen allerlei beperkingen aan. Daarom zijn de beste VPN providers betaald.

Gratis of betaald?

De eerste keuze die je moet maken: kies je voor een gratis aanbieder of voor een betaalde provider? Het lijkt uiteraard aantrekkelijk om te kiezen voor een provider die gratis diensten aanbieden. Maar vaak loop je dan tegen allerlei beperkingen aan. Zo kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld maar 10 gigabyte per maand aan dataverkeer mag gebruiken. Dat is erg weinig en je bent er zo doorheen. Om meer gratis data te verkrijgen, moet je bijvoorbeeld een tweet versturen of je abonneren op een nieuwsbrief. Daarmee lever je dus behoorlijk in op je online privacy.

Als je weinig video’s bekijkt, maar alleen anoniem het nieuws wilt lezen, is een gratis dienst misschien voldoende. Maar er zijn dan maar een beperkt aantal servers beschikbaar en je loopt soms tegen een datalimiet aan. Bij andere aanbieders zitten de servers vol met verbindingen, waardoor de verbinding erg traag is. Je hebt bijvoorbeeld geen ondersteuning voor peer-to-peer verbindingen, waardoor je niet kunt downloaden. En de privacyvoorwaarden zijn vaak ongunstig. Je kunt dus het best voor een betaalde provider kiezen.

Waar is de aanbieder gevestigd?

Het maakt wel uit waar de aanbieder precies gevestigd is. Als de aanbieder een hoofdkantoor heeft in Amerika, valt de aanbieder onder die wetgeving. Wil je niet dat overheidsdiensten mee kunnen kijken, vermijd deze aanbieders dan. Dat geldt ook voor landen als Rusland en China. En sommige aanbieders zijn gevestigd in landen die een verdrag hebben met de Verenigde Staten. Bekijk ook deze aanbieders met een kritische blik.

Ondersteunde landen

Als je verbinding wilt maken met bijvoorbeeld een server in Roemenië, Duitsland, Noorwegen of Zweden, is het slim om van tevoren even op te letten of de aanbieder daar wel servers heeft staan. Op die manier kun je de locatie nabootsen. Dit noemen we het emuleren van locaties en kan vooral handig zijn als je geo blokkades wilt omzeilen.

Maximum aantal connecties of apparaten

Sommige aanbieders bieden ook bij de betaalde varianten een maximum aantal connecties of apparaten. Bij de gratis aanbieders is dat soms beperkt tot maar twee apparaten. Andere aanbieders willen dat je maximaal 6 apparaten gebruikt om gelijktijdig mee te verbinden. Maar er zijn ook aanbieders die helemaal geen limieten hebben op connecties of apparaten. Deze regels vind je vaak terug in de algemene voorwaarden.

Prijzen en abonnementsduur

De prijzen en abonnementsduur kunnen per aanbieder verschillen. Gratis aanbieders bieden maar beperkt dekking. En bij betaalde diensten vind je vaak kortingsacties. Die kortingsacties gelden vaak ‘voor altijd’. Dat is handig als je helemaal tevreden bent met je aanbieder. Maar als je een meerjarig abonnement kiest, zit je er contractueel aan vast. Ben je dan niet meer tevreden met de aanbieder? Dan kun je niet zomaar opzeggen.

Geld terug

Een aantal aanbieders biedt een probeerversie of geld terug. Probeerversies worden maar weinig aangeboden. Wel kun je een abonnement een maand op proef nemen. Daarvoor betaal je wel, maar als je ontevreden bent, krijg je binnen 30 dagen je geld terug.