Een passende reisverzekering voorkomt veel ellende

Terwijl je zeer uitgebreid bezig kan zijn met het kiezen van de beste vakantiebestemming, schiet het afsluiten van een reisverzekering er nog weleens bij in. Het overkomt iedereen wel een keer. Zelfs de beste vakantieplanners onder ons. Vandaar deze waarschuwing: sluit je reisverzekering af zodra je je vakantiedagen inplant!

Sluit je reisverzekering op tijd af en controleer je dekking goed

Het aantal Nederlanders dat geconfronteerd werd met torenhoge ziekenhuiskosten in het buitenland groeide vorig jaar opnieuw. Sommigen waren zelfs genoodzaakt eigendommen te verkopen, om daarmee na afloop van hun vakantie de rekeningen te betalen voor hun medische zorg.

We zeggen het daarom nu maar weer: sluit altijd een reisverzekering af voor een paar euro’s per vakantieweek. Het scheelt zoveel ellende.

Het afsluiten van een passende verzekering mag je echt niet over het hoofd zien. Dit bespaart je niet alleen een hoop stress, maar ook onverwachte uitgaven in binnen en buitenland.

4 verschillende soorten reisverzekeringen:

  1. Kortlopende reisverzekering: Deze verzekering biedt dekking voor een specifieke reisduur en eindigt automatisch na afloop van de reis.
  2. Doorlopende reisverzekering: Met deze verzekering ben je het gehele jaar verzekerd voor al je reizen, ongeacht de duur. Het biedt doorlopende dekking voor meerdere reizen gedurende het hele jaar.
  3. Wereldreisverzekering: Specifiek ontworpen voor langdurige reizen of wereldreizen, biedt deze verzekering uitgebreide dekking voor een langere periode, inclusief specifieke risico’s die kunnen optreden tijdens lange reizen.
  4. Aanvullende reisverzekeringen: Naast de standaarddekking kunnen aanvullende verzekeringen worden toegevoegd voor specifieke behoeften, zoals wintersportdekking, annuleringsverzekeringen of dekking voor bijzondere sportactiviteiten.

De keuze hangt af van verschillende factoren, zoals je reisgewoonten, de duur en frequentie van je reizen. Maar ook van je persoonlijke behoefte voor het verzekerde bedrag van je bagage. Hoe duur is bijvoorbeeld de kleding waar je in reist?

Ga je bijvoorbeeld alleen een weekend weg of 1 week op vakantie, dan kan een kortlopende reisverzekering voordeliger zijn

Indien je regelmatig reist, is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger, aangezien je een jaarlijkse premie betaalt voor doorlopende dekking in plaats van voor elke individuele reis. Ook als je specifieke behoeftes hebt zoals extra dekking bij wintersport of activiteiten waar risico’s bij komen kijken.  

Met een doorlopende reisverzekering hoef je je geen zorgen te maken over het afsluiten van een nieuwe verzekering telkens wanneer je op reis gaat, wat handig is als je regelmatig spontane reizen maakt.

Is een reisverzekering verplicht?

Het is belangrijk om de voorwaarden en dekkingen van elke soort reisverzekering grondig te inspecteren, voordat je een keuze maakt. Alleen zo selecteer je de juiste verzekering die past bij de reisbehoeften en type reis. Een reisverzekering afsluiten is niet verplicht bij wet, wel verstandig. 

Wat is de dekking van mijn reisverzekering?

Belangrijk is te weten wat er precies gedekt is per reisverzekering. Het afsluiten van een passende reisverzekering biedt een breed scala aan verschillende soorten dekkingen, waaronder:

  • Medische kosten
  • Annulering of onderbreking van je reis
  • Verlies of beschadiging van bagage
  • Diefstal
  • Verlies van belangrijke documenten
  • Ongevallen tijdens de reis

In geval van ziekte, ongevallen of andere medische noodgevallen, dekt een goede reisverzekering de medische kosten, die anders aanzienlijk oplopen in het buitenland. 

Onvoorziene omstandigheden, zoals ziekte, letsel, of een overlijden in de familie, leiden tot het annuleren of onderbreken van je reis. Een reisverzekering biedt dekking voor dergelijke situaties en vergoedt kosten die niet zijn gedekt door luchtvaartmaatschappijen, hotels of andere dienstverleners.

Naast deze voordelen bieden reisverzekeringen ook ondersteuning, zoals noodhulp bij medische evacuaties, repatriëring en juridische bijstand.

Is bij verlies, diefstal en beschadiging je bagage gedekt?

Diefstal, beschadiging of verlies van bagage kan je ook voorkomen tijdens je reis. Met een verzekering kun je aanspraak maken op vergoeding voor de vervangingskosten van je persoonlijke eigendommen. Bovendien helpt de verzekering bij het dekken van kosten en procedures voor het verkrijgen van vervangende documenten in geval van verlies of diefstal van belangrijke documenten. 

Vergeet niet je huisdier mee te verzekeren 

Neem je graag je hond mee op vakantie? Dan wil  je natuurlijk ook niet geconfronteerd worden met onvoorziene medische kosten in de vakantie. Daarom is het verstandig om na te denken over een dierenverzekering met een buitenlanddekking. 

Een medische behandeling bij een buitenlandse dierenarts kan snel in de kosten lopen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een MRI-scan of een echo wanneer je hond een ongeluk krijgt tijdens de reis. Het loopt snel in de 1000den euro’s. 

Hoe hoog is je reisverzekering premie?

De premies voor een reisverzekering variëren tussen verschillende verzekeringsmaatschappijen. Het is dus raadzaam om vooraf eerst de reisverzekeringen en de tarieven te vergelijken op onze site. 

Tot slot nog 1 tip: Noteer bij vertrek het alarmnummer  van je verzekeraar en bewaar deze tussen je reisdocumenten. Of download de app of start een whatsapp contact. En heb je trouwens elk jaar weer moeite met je koffer inpakken? Met deze tips vergeet je niks.