Wat is onderverzekering? En hoe voorkom je het?

In Nederland hebben we tal van verzekeringen: van de zorgverzekering tot aan een autoverzekering en van een hondenverzekering tot aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ondanks dat je je vrijwel overal tegen kunt verzekeren bestaat er bij sommige verzekeringen het gevaar van onderverzekering. Dat houdt in dat je onvoldoende verzekerd bent. Wat onderverzekering is en wat kun je eraan doen, dat lees je in dit artikel. 

Wanneer ben je onderverzekerd?

We spreken van onderverzekering als het bedrag waarvoor je iets verzekert lager is dan de werkelijke waarde van dat object. Bijvoorbeeld als jij je telefoon verzekert voor €500 terwijl hij eigenlijk €1.000 waard is.

Onderverzekering komt regelmatig voor bij woonverzekeringen, zoals de opstalverzekering en inboedelverzekering

Bij het afsluiten van bijvoorbeeld een inboedelverzekering geef je op hoeveel je spullen waard zijn. En voor dat bedrag verzeker je je inboedel. Dit is het zogeheten verzekerde bedrag. Is het verzekerde bedrag lager dan de werkelijke waarde van je spullen? Dan ben je onderverzekerd. 

Twee voorbeelden van onderverzekering

Stel je verzekert je inboedel voor een bedrag van €30.000. Terwijl je spullen bij elkaar eigenlijk €40.000 waard zijn. Je bent dan voor €40.000 – €30.000 = €10.000 onderverzekerd. Dit houdt in dat wanneer je hele inboedel verloren gaat, bijvoorbeeld door een brand, je slechts €30.000 krijgt uitgekeerd. En dat is te weinig om je eigen inboedel te vervangen. 

Ook als een deel van je inboedel beschadigd raakt, krijg je bij onderverzekering niet alle schade vergoed. Stel, door een brand is je inboedel voor €5.000 beschadigd. Je bent voor €30.000 verzekerd. Maar een schade-expert stelt de werkelijke waarde van je spullen vast op €40.000. Dit houdt in dat je voor €30.000 : €40.000 = 75% verzekerd bent. Bij een schade van €5.000 krijg je daarom slechts €3.750 vergoed. De overige  €1.250 is voor eigen rekening.

Je merkt het pas als het te laat is

Een schade aan je huis of inboedel meld je bij je verzekeraar. Een schade-expert stelt vervolgens de geleden schade plus de werkelijke waarde van je huis en/of spullen vast. Bij onderverzekering is de werkelijke waarde hoger dan het verzekerde bedrag op je polis. Het gevolg? Je krijgt maar een deel van de schade vergoed.

De verzekeraar keert niet de totale schade uit, omdat je voor het lagere verzekerde bedrag een lagere premie hebt betaald. En daarom heb je geen recht op een volledige vergoeding. Je krijgt slechts het percentage vergoed waarvoor je verzekerd bent. Zoals de 75% in het voorbeeld hierboven.

Hoe voorkom je onderverzekering?

Gelukkig kun je onderverzekering makkelijk voorkomen. De meeste verzekeraars bieden garantie tegen onderverzekering. Dat wil zeggen, als achteraf blijkt dat je onderverzekerd bent, krijg je tóch een volledige schadevergoeding. In het eerste voorbeeld hierboven zou de verzekeraar de werkelijke waarde van €40.000 uitkeren. En in het tweede voorbeeld zou je €5.000 vergoed krijgen.

Een opstal- of inboedelverzekering afsluiten? Denk goed na welk verzekerd bedrag je nodig hebt. Bijvoorbeeld met behulp van de inboedelwaardemeter en de herbouwwaardemeter. Liever het zekere voor het onzekere? Maak dan gebruik van de hiervoor genoemde garantie tegen onderverzekering. Een woonverzekering vergelijken geeft inzicht in de opties. Kom je er zelf niet uit? Of heb je vragen? Schakel dan een adviseur in of neem contact op met de verzekeraar.