Als je plotseling schade hebt aan je laptop, tablet, smartwatch of smartphone: dan is dat niet alleen hartstikke balen, het kan je ook tot honderden euro’s aan reparatiekosten opleveren. In het slechtste geval moet je zelfs een compleet nieuw toestel aanschaffen omdat de oude zó kapot is. In principe ben je voor al deze producten verzekerd. Het valt onder je inboedelverzekering, maar, die dekt de inboedel. Dat wil zeggen: binnenshuis. Wat nou als de schade ontstaat buitenshuis? Ben je dan eigenlijk nog wel verzekerd? In dit artikel nemen wij de inboedelverzekering onder de loep zodat jij precies weet waar je wel en niet voor verzekerd bent.
Of je inboedelverzekering schade aan elektronica dekt, is afhankelijk van de dekking (logisch, een keuze die je zelf maakt) en het soort schade (minder logisch). Betekent dat dat bij grote schade de inboedelverzekering zou zeggen ‘jammer, maar dat dekken we niet’. Nou, niet precies.
De inboedelverzekering
Door de inboedelverzekering is je gehele inboedel (inventaris van je huis) beschermd tegen diefstal- of brandschade. Ten eerste geldt voor de bescherming van elektronica dat dit per verzekeraar verschilt en dat je dus altijd de polisvoorwaarden zou moeten checken om te weten wat jouw verzekering precies dekt. In principe ben je voor elektronicaschade die buitenshuis plaats heeft gevonden, niet verzekerd. Dat betekent in élk geval van buitenshuis zijn. Laat je je laptop vallen op je balkon of in je tuin, dan kun je ook fluiten naar je dekking.
Een buitenshuisdekking
Bij veel verzekeraars kun je wel een aanvullende verzekering afsluiten (de buitenshuisdekking), die je beschermt tegen diefstal en schade, óók buitenshuis. Dit geldt vervolgens voor de hele inboedel, dus is ook handig wanneer je andere producten meeneemt de deur uit.
Kostbaarhedenverzekering
Een andere optie om je smartphone, laptop of goede tablet te verzekeren met een kostbaarheden verzekering. Deze geldt buitenshuis en binnenshuis, en is een goed alternatief wanneer jouw elektronica niet onder de inboedel blijkt te vallen. Als je van jezelf weet dat je wat klunzig bent, dan is het slim om wat extra maatregelen te treffen. Om risico’s uit te sluiten zou je in dat geval kunnen kiezen voor een budgetproof laptop, die qua prijs laag is. Maar misschien is het in dat geval nog verstandiger om te kiezen voor een verzekering met een uitgebreidere dekking, zodat je weet dat jouw kostbare elektronica vergoed zullen worden.
Weeg de kosten tegen elkaar af
Het is altijd belangrijk om je af te vragen of de kosten van een verzekering of aanvullende verzekering wel opwegen tegen het bedrag van een smartphone of andere elektronica. Als je waarschijnlijk meer kwijt zult zijn aan het betalen van premies, dan heeft verzekeren waarschijnlijk niet zoveel zin. Het is verstandig om een kostenindicatie te maken zodat weet wat de baten en lasten van beide situaties zijn.
Aansprakelijkheidsverzekering
Als er schade is ontstaan door iemand anders, dan kun je een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering. Die dekt in principe elk soort schade wat iemand anders heeft aangericht, maar let er wel op dat ze bij een aansprakelijkheidsverzekering alleen de dagwaarde van een elektronisch apparaat dekken. Dat wil zeggen: wat de waarde van het apparaat op die dag zou zijn, niet het bedrag wat je ervoor betaald hebt.