Dat verzekeringen handig zijn om te hebben weet je waarschijnlijk wel. Je zorgverzekering bijvoorbeeld, dekt medische kosten die je zelf niet kunt betalen en als je op vakantie gaat sluit je meestal een reisverzekering af. Zo weet je zeker dat je een vergoeding krijgt als je iets overkomt op reis. Maar wat als je vakantie wat langer duurt? Wat als je als digital nomad meerdere maanden achter elkaar op reis bent? Dan is het goed om je verzekeringen even goed tegen het licht te houden want het kan zomaar zijn dat je niet meer gedekt wordt.
Het leven als digital nomad, of gewoon digitale nomade in het Nederlands, is iets wat steeds meer mensen aantrekt. Het wordt ook steeds makkelijker om digital nomad te worden dankzij betere Wi-Fi verbindingen en werk dat steeds vaker locatie onafhankelijk uitgevoerd kan worden. Wat is er nou mooier dan elke dag een nieuw stuk wereld te ontdekken en tegelijkertijd ook nog gewoon geld te kunnen verdienen?
Een ongeluk zit in een klein hoekje
Dat het leven van digital nomad voor veel mensen benijdenswaardig is mag duidelijk zijn maar deze levensstijl betekent helaas niet dat je immuun bent voor gevaren buitenaf. Dat klinkt misschien wat zwaar op de hand, maar een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je veel op reis bent. Mocht je wat overkomen dan is het handig om goed verzekerd te zijn. Zowel een goede reisverzekering als een goede zorgverzekering zijn erg belangrijk om te hebben. Maar niet elke verzekering dekt zomaar alles, zeker niet als je langer onderweg bent. Bovendien wil je je natuurlijk ook niet helemaal scheel betalen aan je verzekeringen.
Om te zorgen dat je zo goed mogelijk verzekerd bent tegen een zo laag mogelijk bedrag is het slim om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Vergelijk daarbij niet alleen de kosten van de verzekering maar zeker ook de voorwaarden per verzekering. Laten we eerst even kijken waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering.
Reisverzekering voor digital nomads
De standaard reisverzekering is voor een digital nomad waarschijnlijk niet voldoende. Veel doorlopende reisverzekering dekken maar een aantal weken buitenland per jaar. Niet handig als je een aantal maanden of zelfs nog langer in het buitenland vertoefd.
Bovendien sleep je als digital nomad waarschijnlijk wat meer elektronische apparatuur mee dan de gemiddelde reiziger, het is belangrijk dit ook goed te laten dekken. De meeste reisverzekering dekken elektronische apparatuur maar tot een bepaald bedrag.
Dan zijn er nog reisverzekeringen die alleen uitbetalen als het om een vakantie gaat en waarbij werk in het buitenland dus niet is toegestaan. Tot slot verschilt per reisverzekering het bedrag van het eigen risico. Sommige reisverzekeringen hebben een eigen risico van een paar tientjes, bij andere kan het bedrag wel €150 of meer zijn. Nog even alle punten waar je bij het vergelijken van een reisverzekering op moet letten op een rij:
- Kosten per maand
- Maximum reisduur
- Dekking elektronische apparatuur
- Toestemming om te werken
- Eigen risico
Zorgverzekering voor digital nomads
Met je Nederlandse zorgverzekering kom je vaak een heel eind, maar zeker niet overal. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je alleen een Europese dekking hebt. Daar heb je niet veel aan als je een scooterongeluk krijgt in Azië. Kijk dus goed of je zorgverzekering een werelddekking heeft als je buiten Europa gaat reizen.
Ga je naar een land waar de zorgkosten veel hoger zijn dan in Nederland dan is het een goed idee om nog een aanvullende zorgverzekering af te sluiten naast je Nederlandse zorgverzekering. Ben je echt heel lang in het buitenland en uitgeschreven in Nederland, dan heb je geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Je zult dan dus sowieso op zoek moeten naar een aanvullende zorgverzekering.
- Kosten per maand
- Dekking voor welke landen
- Eigen risico
Omdat er steeds meer digital nomads bijkomen zijn er verzekeringsmaatschappijen die speciale verzekeringen hebben ontwikkeld voor dit type reiziger. Daar zou je eventueel specifiek naar kunnen zoeken maar het zijn er helaas nog niet zoveel. Als je er zelf even voor gaat zitten en verschillende verzekeringen met elkaar vergelijkt op bovengenoemde punten kun je prima zelf je verzekeringspakket samenstellen als digital nomad. Je ziet dan ook meteen waar je het goedkoopste uit bent. Handig!
Dit gastartikel is geschreven door Romano Groenewoud, locatie onafhankelijk werkzaam als zoekmachine optimalisatie specialist onder de alias ‘SEO geek’.