Zorgverzekering wordt zeker 10 euro per maand duurder volgend jaar.​

12 november worden de nieuwe premies voor de zorgverzekering 2023 weer bekend gemaakt. Omdat veel overige verbruikskosten zoals energie en benzine dit jaar zijn gestegen, zijn de ogen extra gericht op de nieuwe zorgverzekeringspremie. De verwachting is nu al dat de basisverzekering met minimaal 10 euro zal stijgen. 

Het gaat slechts om een inschatting als gevolg van de rekenpremie die het kabinet heeft gemaakt. Zorgverzekeraars bepalen zelf de uiteindelijke verhoging. Die keuze is per verzekeringsaanbieder verschillend: het is afhankelijk van de reserves die de organisatie (nog) heeft, of alle verhoogde zorg- en loonkosten doorbelast worden en hoe scherp geprijsd ze in de markt willen liggen. Op een te dure zorgverzekering zit natuurlijk niemand te wachten. De kans dat verzekerden overstappen naar een meer voordelige zorgverzekering is heel groot. 

Gemiddelde zorgpremie basisverzekering

Het ministerie van Volksgezondheid kondigde eerder dit jaar al aan dat de zorgpremie zou stijgen. Voornamelijk omdat medisch personeel een hoger loon krijgt, gaat de premie naar verwachting ook omhoog. De gemiddelde basispremie komt na de verhoging op ongeveer 137 euro per maand uit. In 2022 was de basispremie nog zo’n 127 euro per maand. Deze stijging van de rekenpremie is de hoogste sinds 2011. Het eigen risico lag toen ook een stuk lager. Die stijgt de afgelopen jaren flink. 

Wil je minder risico of heb je meer (aanvullende) zorg nodig, dan kom je nog hoger uit. De hoogte daarvan bepaal je zelf door te kiezen voor de verschillende aanvullende zorgpakketten. Het is belangrijk om ieder jaar goed te kijken of het gekozen pakket nog bij je past. Daarmee kun je flink besparen op zorg die je helemaal niet gebruikt.

En maak je dit jaar nog gebruik van een collectiviteitsverzekering, dan scheelt dat volgend jaar nadelig in de portemonnee. Die komt te vervallen per 2023. 

Zorgstelsel gebouwd op solidariteit

Het Nederlandse zorgstelsel is gebouwd op solidariteit. Dat betekent dat iedereen, ongeacht de leeftijd, gezondheid en het inkomen, recht heeft op dezelfde zorg uit het basispakket. Zorgverzekeraars hebben een wettelijke plicht om iedereen als verzekerde te accepteren en dezelfde basispremie in rekening te brengen (acceptatieplicht). Wie 18 jaar en ouder is betaald via premies, bijdragen en belastingen mee aan de zorgkosten. 

Als gevolg van deze acceptatieplicht hebben sommige zorgverzekeraars meer verzekerden die veel zorg nodig hebben en daardoor hogere kosten maken dan andere zorgverzekeraars. Om te voorkomen dat al deze kosten worden doorbelast voert het Zorginstituut de zogenaamde risicoverevening uit. Deze vereveningsbijdrage wordt betaald uit het Zorgverzekeringsfonds (Zvf). De zorg uit het basispakket wordt voor ongeveer 50% betaald uit het Zvf dat door het Zorginstituut wordt beheerd. 

Een goedkopere zorgverzekering?

In veel gevallen is het voordelig om te veranderen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Wij adviseren om niet te besparen op de zorgverzekering terwijl je hier wel gebruik van maakt. Wil jij bekijken of je kunt besparen? Ga dan nu naar onze zorgvergelijker en vergelijk je zorgverzekering.

Geschreven door
geschreven door Brenda Timmers
Geschreven door groot
Geschreven door Brenda Timmers
Brenda Timmers is contentmanager bij Zeker.com
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 20 september 2022
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 30 december 2022