Uitstel eerste zorgpremie 2022

Normaal gesproken zou verzekeraar DSW precies een week na Prinsjesdag haar nieuwe zorgpremie bekend maken. Dit doen zij al jaren als eerste verzekeraar.

De zorgverzekeraar heeft dit keer moeten breken met deze traditie. “Met pijn in ons hart”, liet bestuursvoorzitter Aad de Groot weten tijdens een interview met BNR nieuwsradio.

zorgpremie 2022 uitgesteld

Uitgestelde premies vanwege coronakosten

De zorgpremies kunnen simpelweg nog niet bekend worden gemaakt omdat er nog een aantal factoren onduidelijk zijn. Dit heeft voornamelijk betrekking op de hoogte van de compensatie die de zorgverzekeraars ontvangen voor de gemaakte corona kosten. Aangezien dit bedrag dusdanig van invloed is op de reserves van de zorgverzekeraars, alsook de hoeveelheid geld die zij kunnen inzetten, kunnen zij dit nu nog niet berekenen.

Bestuursvoorzitter Aad de Groot heeft laten weten dat indien zij op dit moment de premie publiekelijk zouden moeten maken, met de onwetendheid wat de teruggave van de overheid is, de zorgpremie stijgt met 5 a 6 euro per maand. 

Stijging van de zorgpremies

Wat we eigenlijk wel kunnen zien is dat de zorgpremie hoe dan ook gaat stijgen voor het komende jaar. Eerder al kwam bij monde van de overheid tijdens Prinsjesdag naar buiten dat de kosten naar verwachting stijgen met 3 euro per maand. Echter zoals we kunnen zien in de prijzen die DSW laat optekenen, dat dit best nog eens door kan stijgen indien de compensatie van de overheid tegenvalt.

Een terugblik op voorgaande jaren laat ons ook zien dat de zorgpremies gaan stijgen. Dit heeft te maken met de reserves die de zorgverzekeraars op de bank hebben. Een zorgverzekeraar is namelijk verplicht om te voldoen aan de zogeheten solvabiliteitseisen van de Europese Unie. Strikt gezien betekent dit dat een zorgverzekeraar genoeg geld achter de hand moet hebben om tegenslagen op te vangen. Vorig jaar lieten een groot aantal verzekeraars al weten dat de capaciteiten van de inzet van de reserves nagenoeg is bereikt. Dit betekent dat zij deze niet kunnen inzetten om de zorgpremie te verlagen voor de zorgverzekering 2022. We zullen nog even geduld moeten hebben tot de bekendmakingen om de daadwerkelijke prijsstijgingen te zien, maar het is dus zeker dat je volgend jaar meer gaat betalen.

Het belang van het vergelijken van de zorgverzekeringen

Zodra de prijzen stijgen zien we vaak nog grotere verschillen ontstaan tussen de verschillende zorgverzekeraars. Als we dit jaar als voorbeeld nemen, dan zien we al een verschil van 504 euro op jaarbasis voor hetzelfde basispakket, enkel met een andere dekking. Een overstap van deze twee uitersten levert je dus een besparing op van 42 euro per maand, enkel voor het basispakket (waar de inhoud voor iedereen hetzelfde is). De zorgverzekering vergelijken is daarom ook voor komend jaar van belang.

Wanneer starten met het vergelijken van de zorgverzekeringen?

In principe hebben de zorgverzekeraars nog ruim de tijd om de prijzen te berekenen. Zij zijn wettelijk verplicht om de prijzen voor 12 november bekend te maken aan het publiek. Meestal ontvangen de klanten van de huidige verzekeraars al eerder bericht met het verzoek te verlengen met de nieuwe prijsopgave. De consumenten hebben uiteindelijk tot 31 december 23:59:59 uur de tijd om te switchen van zorgverzekeraar. Al zouden wij adviseren om niet te wachten tot het laatste moment maar al eerder te starten met de zorgverzekeringen vergelijken.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Rijksoverheid