Uitvaart verzekeren of niet

Een uitvaartverzekering wel of niet afsluiten? Het is voor veel mensen een lastige keuze. Een uitvaart kost veel geld en kan plotseling in het leven komen. Dan is het wel een prettig idee dat je het financieel goed geregeld hebt. Helemaal om er voor te zorgen dat je de nabestaanden niet opzadelt met allerlei kosten. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen voor je op een rij.

Een gemiddelde uitvaart kost je zo rond de € 7.000,- á € 10.000,-. Dit is een gemiddeld bedrag, maar kan oplopen van €3500,- tot wel € 15.000,-. Belangrijk is om je wensen van te voren op papier te zetten en een begroting te maken van welk prijskaartje daaraan hangt.

uitvaart verzekeren

Uitvaart verzekeren verplicht?

Een uitvaart verzekeren is niet verplicht. Het hangt af van een aantal factoren om een uitvaartverzekering af te sluiten ja of de nee. Er zijn mensen die geen verzekering afsluiten en liever zelf sparen voor de uitvaart. Als je genoeg spaargeld hebt, is het inderdaad ook niet altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Toch is het goed om de voors en tegens naast elkaar te leggen. Een uitvaart is niet goedkoop en kan best in de papieren lopen. Maar kun je nu het beste een uitvaartverzekering afsluiten of beginnen met sparen?

Alles gedekt met een uitvaartverzekering?

Aan het afsluiten van een uitvaartverzekering zitten een aantal haken en ogen. Dankzij een uitvaartverzekering zijn de kosten voor een uitvaart gedekt. Maar is dat in de praktijk wel zo? Zijn hiermee alle kosten gedekt en hoef je niets meer zelf te betalen? Het is bepalend of je een uitvaarverzekering in natura of in geld kiest. Met een naturapolis verzeker je diensten die opgenomen zijn in een basispakket. Denk bijvoorbeeld aan een standaard kist, rouwbrieven en verzorging van de overledene. De uitvaart wordt vaak precies geregeld zoals in de polis staat vermeld en nabestaanden kunnen extra kosten maken als er andere wensen zijn die afwijken van de voorwaarden. Vaak hebben de nabestaanden de keuze uit aangesloten uitvaartondernemers omdat de naturaverzekering een pakketverzekering is. Ook moeten de nabestaanden alle diensten uit het pakket afnemen.

Uitvaart verzekeren met kapitaalverzekering

Dan bestaat er de kapitaalverzekering waarbij de uitvaartverzekering een geldbedrag uitkeert aan de erfgenamen. Zij hebben alle vrijheid om te bepalen waaraan zij het geld willen uitgeven. Bij een kapitaalverzekering moeten erfgenamen vaak meer regelen. Er zijn nog geen of weinig diensten vooraf bepaald.

Zelf sparen in plaats van uitvaart verzekeren

Misschien denk je; Ik sluit geen uitvaartverzekering af en spaar liever zelf. Heb je genoeg spaargeld dan is het niet altijd nodig om een uitvaart te verzekeren. En daarbij moet je niet alleen aan jezelf denken maar ook aan jouw nabestaanden. Hebben zij voldoende middelen om de uitvaart te bekostigen mochten er extra kosten bijkomen? Want na overlijden wordt de (spaar)rekening van de overledene vaak tijdelijk bevroren. Na de afhandeling van de erfenis wordt deze weer vrijgegeven. Dat zou inhouden dat de nabestaanden de kosten van de uitvaart eerst moeten voorschieten.  Uitvaartverzorgers zien dan ook graag dat de factuur binnen veertien dagen betaald wordt, aangezien ze de uitvaart hebben voorgefinancierd.

Uitvaart nu wel verzekeren of toch niet?

Denk je, ik begin nu met sparen, maar overlijdt plotseling dan is de kans groot dat je het bedrag voor een uitvaart niet bij elkaar hebt. Een verzekering sluit je af en je bent direct verzekerd voor het bedrag wat je hebt afgesloten. Een uitvaartverzekering is geen verplichte verzekering en kan je altijd afsluiten als je dat nodig vindt. Wel is het handig om de uitvaartkosten te berekenen. Zo weet je wat je moet achterlaten voor de nabestaanden zodat deze de rekening kunnen betalen. Mocht je toch van gedachten veranderen, een uitvaartverzekering kun je altijd afsluiten.

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 15 december 2021
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 25 juli 2023