Interpolis en HEMA winnaars bij Klantvriendelijke Bedrijf van Nederland 2008

30 september 2008

Jumbo is voor de tweede keer op rij verkozen tot het meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland. Dit heeft een jury van Nederlandse consumenten bepaald.

De Nederlandse consument beoordeelt Jumbo als persoonlijk en mensgericht. Er is sprake van een hoge betrokkenheid bij dienst en product.

Winnaars KVB 2008

De top-3 bestond uit:

  1. IKEA
  2. Rabobank
  3. Jumbo

Verzekeraars Interpolis en HEMA deden het goed met een vermelding van respectievelijk de klantvriendelijkste verzekeraar en het klantvriendelijkste warenhuis van Nederland.

Jumbo overtuigende winnaar

De jury geeft de volgende motivatie:

“Jumbo is hét voorbeeld van een bedrijf dat haar klanten goed kent. De supermarkt heeft behulpzaam en vriendelijk personeel dat haar uiterste best doet om alle vragen te beantwoorden. Opvallend was de reactie binnen 21 minuten van de organisatie op een klantvraag (per e-mail). De vlotte en persoonlijke dienstverlening komt ook tot uiting in andere aspecten; de behulpzaamheid van het personeel, goede retourpolicy en kwaliteitsgarantie, ruime winkel met brede paden, producten bestellen op verzoek en korte wachttijd bij de kassa.”

Beoordelingscriteria

Het oordeel van de jury is gebaseerd op drie criteria:

  • een winkelbezoek
  • een vraag aan de klantenservice
  • een beoordeling van de communicatie-uitingen

Beloftes nakomen, bereikbaarheid, fouten oplossen en vriendelijk personeel zijn voor consumenten belangrijke waarden bij de beoordeling van klantvriendelijke bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek door MarketResponse onder 3.000 consumenten naar het meest klantvriendelijke bedrijf.

Genomineerde bedrijven

De lijst van de tien beste bedrijven bestond uit (a-z): Albert Heijn, ANWB, Bol.com, C1000, HEMA, Ikea, Jumbo, Plus, Rabobank en Wehkamp.nl.

De top-3 branches die het beste scoren zijn: wonen, supermarkt en thuiswinkel. De hekkensluiters zijn: telecom, energie en overheid.

“Opvallend in de top-10 van dit jaar is de opkomst van internetbedrijven”
– Cris Donze, expert klantmanagement bij MarketResponse

Consumenten ervaren het kopen op internet als een goed alternatief voor de traditionele winkel, die steeds vaker kampt met tekortkomingen bij het fysieke klantcontact.